3 favorit recept

Här kommer recepten på 3 utav mina favoriter, min favorit efterrätt förtillfället, världens godaste och enklaste fisksoppa/gryta och en grymt god räkpaj!

Favoritkakan

Botten: 250 gr mandelmassa
 
Fyllning: 125 gr smör
3 dl vispgrädde
250gr mörk choklad
250gr ljus choklad
2 msk rom
 
1. Kavla mandelmassan och lägg i en form med löstagbar botten
2. Smält smöret och tillsätt grädde när smöret nästan smält, koka upp
3. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt rom.
4. Ställ i kyl minst fyra timmar.
 
Lättlagad festgryta:

För 4 personer:
400 g torskfilé
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1½ tsk tomatpuré
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
2 dl vatten
1 paket saffran á ½ g
300 g räkor med skal
1 burk musslor á 150 g

Gör så här:
1. Tina fisken om den är
fryst. Skölj och strimla
purjon. Skala och hacka
löken.
2. Smält smöret i en stor
gryta eller tjockbottnad
kastrull. Fräs löken ett par
minuter tills den blivit
glansig och genomskinlig.
3. Pressa vitlök. Rör ner
tomatpuré, salt, timjan
och basilika. Låt detta
fräsa med en kort stund.
4. Tillsätt vin och
buljongtärning. Koka ett
par minuter.
5. Rör ner grädde, créme
fraiche, vatten och
saffran. Sjud i 15 minuter.
6. Skär fisken i munsbitar,
lägg i grytan och
sjud i ytterligare 7
minuter.
7. Skala räkorna. Tillsätt
dem och de avrunna
musslorna. Hetta upp och
servera genast, gärna med
vitlöksmajonnäs och ett
varmt bröd.

Tips!
Vitlöksmajonnäs kan du
göra lätt genom att
smaksätta 2 dl vanlig
majonnäs med
3-4 pressade vitlöksklyftor,
1 tsk tomatpuré,
1 tsk vitvinsvinäger,
1 krm salt
och lite kajennpeppar.

RÄK PAJ
 
4 port:
100 g smör
2½ dl vetemjöl
1 dl riven ost
3 krm salt
2 msk vatten
 
Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen o tillsätt vattnet sist.
Låt stå kallt i 30 min.
Tryck ut pajdegen i pajform, nagga o pensla med 1 uppvispat ägg.
Förgrädda i 10 min på 200 grader.
 
1 pkt djupfryst bladspenat
700-1000 g räkor med skal
3 dl riven ost
1 dl hackad dill
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm peppar
 
Tina spenaten o pressa ur all vätska.
Skala räkorna.
Bred ut spenaten i pajskalet och fördela räkorna över.
Strö över ost o dill.
Vispa ihop ägg, grädde o SoP och häll över.
Grädda på 200 grader i ca 30 min.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0