Scrap that baby

Hittade en sida som hade utmaningar att scrappa barn under 4 år.
Just nu var det en utmaning att scrappa om barn som sover, tycker dessa layouter passade perfekt:





sidan heter: http://scrapthatbaby.blogspot.com 


Årets julkort 2010

I år blev det inga scrappade julkort från oss, har helt enkelt inte haft tid. Tog bilder på barnen istället och gjorde iordning i gratis programmet Picasa med text, blir mycket billigare att framkalla som "vanligt" 10*15 kort än att använda deras färdiga mallar och jag måste säga att jag är jättenöjd.
Kunde dock inte bestämma mig för vilken bild jag skulle använda så jag gjorde 2 varianter.





Passade även på att göra tackkort för att skicka för alla fina saker vi fått till lillprinsen.



//Josefin


3 favorit recept

Här kommer recepten på 3 utav mina favoriter, min favorit efterrätt förtillfället, världens godaste och enklaste fisksoppa/gryta och en grymt god räkpaj!

Favoritkakan

Botten: 250 gr mandelmassa
 
Fyllning: 125 gr smör
3 dl vispgrädde
250gr mörk choklad
250gr ljus choklad
2 msk rom
 
1. Kavla mandelmassan och lägg i en form med löstagbar botten
2. Smält smöret och tillsätt grädde när smöret nästan smält, koka upp
3. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt rom.
4. Ställ i kyl minst fyra timmar.
 
Lättlagad festgryta:

För 4 personer:
400 g torskfilé
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1½ tsk tomatpuré
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
2 dl vatten
1 paket saffran á ½ g
300 g räkor med skal
1 burk musslor á 150 g

Gör så här:
1. Tina fisken om den är
fryst. Skölj och strimla
purjon. Skala och hacka
löken.
2. Smält smöret i en stor
gryta eller tjockbottnad
kastrull. Fräs löken ett par
minuter tills den blivit
glansig och genomskinlig.
3. Pressa vitlök. Rör ner
tomatpuré, salt, timjan
och basilika. Låt detta
fräsa med en kort stund.
4. Tillsätt vin och
buljongtärning. Koka ett
par minuter.
5. Rör ner grädde, créme
fraiche, vatten och
saffran. Sjud i 15 minuter.
6. Skär fisken i munsbitar,
lägg i grytan och
sjud i ytterligare 7
minuter.
7. Skala räkorna. Tillsätt
dem och de avrunna
musslorna. Hetta upp och
servera genast, gärna med
vitlöksmajonnäs och ett
varmt bröd.

Tips!
Vitlöksmajonnäs kan du
göra lätt genom att
smaksätta 2 dl vanlig
majonnäs med
3-4 pressade vitlöksklyftor,
1 tsk tomatpuré,
1 tsk vitvinsvinäger,
1 krm salt
och lite kajennpeppar.

RÄK PAJ
 
4 port:
100 g smör
2½ dl vetemjöl
1 dl riven ost
3 krm salt
2 msk vatten
 
Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen o tillsätt vattnet sist.
Låt stå kallt i 30 min.
Tryck ut pajdegen i pajform, nagga o pensla med 1 uppvispat ägg.
Förgrädda i 10 min på 200 grader.
 
1 pkt djupfryst bladspenat
700-1000 g räkor med skal
3 dl riven ost
1 dl hackad dill
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm peppar
 
Tina spenaten o pressa ur all vätska.
Skala räkorna.
Bred ut spenaten i pajskalet och fördela räkorna över.
Strö över ost o dill.
Vispa ihop ägg, grädde o SoP och häll över.
Grädda på 200 grader i ca 30 min.

Lucia & Noblesseaskar

 Luciamorgon och vi ska strax i väg på dotterns första luciafirande med förskolan, ska bli jättemysigt. Ska bli kul att se hur hon reagerar med så mycket folk som kollar...=) Bilder på våran lilla lucia hoppas jag kommer senare.

Här kommer bilder på några Noblesseaskar som jag gjort:

Noblesseask nr 3:






Noblesseask nr 4:






Ha en underbar lucia!
//Josse


Chokladhjärtan

Här kommer 2 till chokladhjärtanaskar som jag gjort:

Chokladhjärtanask nr 2






Chokladhjärtanask nr 3






Chokladhjärtan är ju godare, men jag måste säga att noblesseaskarna är lite roligare att göra =).

I kväll är det avslutning med porslinsmålningsgänget här. Blir fisk o skaldjurssoppa med saffran och en jättegod kaka med mandelmassa o choklad att äta. Sen så ska vi även göra paketleken, tror att en liten pimpad noblesseask och ett stämplat ljus letar sig in i mina paket.
//Josse



Tändsticksask och pepparkakshus

Fick lite små spillbitar av papper över efter alla chokladaskar och försöker nu använda så mycket som möjligt av dem då de annars lätt blir liggande.
Här är en tändstickask som jag gjort, eller det är 4 små tändsticksaskar som jag tejpat ihop och gjort till en:





2010 års pepparkakshus:


Chokladaskar

Har gjort egna askar till noblesse och chokladhjärtan att ge bort i jul. Har använt mig av rött, grått och vitt cardstock och maja-designs underbara mönsterpapper. Har lyckats göra 7 olika här kommer några av dem:

Noblesseask nr 1






Noblesseask nr 2






Chokladhjärtanask nr 1






Tog ett tag att göra de första askarna då det gällde att få alla mått och bigningar rätt, men nu har jag lyckats få ihop en bra mall på båda askarna. Så sålänge de inte ändrar askarna som säljs så ska det gå rätt fort att få ihop en ask om man blir bortbjuden och mitt lilla lager tar slut =).
Bilder på resterande askarna kommer, roligt att se hur olika askarna kan bli trots att man använder i stort sätt samma material.
//Josse


RSS 2.0